/   realestate-serbia.com     World   / Magyar  

2019-10-16 07:04:45

Tavaly pár méterről láttam, ahogy random futók* újraélesztenek egy embert a Budapest Maratonon. Megrázó élmény volt, arra gondoltam, hogy mekkora szerencse, hogy éppen olyanok között lett rosszul, akik tudták, hogyan kell újraéleszteni.

A kezed életet menthet - ezzel a mottóval rendezik meg Magyarországon már hetedik alkalommal a nemzetközi Újraélesztés Világnapját, ami a hirtelen szívhalálra és az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. A hirtelen szívhalál évente 20-25 ezer ember halálát okozza Magyarországon, és jelentős részük megmenthető lenne időben elkezdett újraélesztéssel.

Viszont a szakszerű újraélesztést nem mindenhol tanítják az iskolában, nem biztos, hogy elég a filmekből látottak alapján végezni, és legyünk magunkhoz őszinték, a jogsihoz szükséges elsősegély tanfolyam után sem sokan érezzük úgy, hogy valóban készek vagyunk újraéleszteni egy felnőtt embert, hát még egy kisbabát vagy kisgyereket.

Ön újra tudna éleszteni egy embert?147

Nem tudom megítélni

90

Nem

78

Igen

21

Igen, és már csináltam is ilyet

 Az Újraélesztés Világnapján oktatásokat szerveznek világszerte, hogy minél többen legyenek képesek életet menteni. Október 12-én a Csodák Palotájában tartott az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány nyílt napot az Alternetív Közgazdasági Gimnázium önkénteseinek segítségével, ahol felnőtt és gyerek újraélesztést, defibrillátor használatát és légúti idegentest eltávolítását tanították az érdeklődőknek. Aki erről lemaradt róla (mint én), annak érdekes lehet, hogy a Magyar Vöröskereszt idén újraindított Hősképző programja októberben az újraélesztésre fókuszál, a honlapjukon azt írják, a megyei szervezeteknél lehet érdeklődni az oktatás után.

Az újraélesztésnek és az elsősegélynyújtásnak ugyanolyan alapismeretnek kellene lennie, mint az értő olvasásnak, az alap matekos műveleteknek, a kresz ismeretének, a szaporodás módjának, a rántotta elkészítésének és a 19 megye felsorolásának.

A hirtelen szívhalálról és az újraélesztésről írt korábbi cikkünket erre találja, amiben NAK kollégánk elmondja, hogyan tanult meg szakszerűen újraéleszteni a Semmelweis Egyetem ingyenes tanfolyamán.

*A random futókról utóbb kiderült, hogy szabadnapjukon maratont futó orvosok voltak, és a rosszul lett férfi is felépült.


index.hu Juhász Edina
hogy index http hirtelen jraleszts embert jraleszteni lett rosszul figyelmet hvja


User comments