/   realestate-serbia.com     World   / Magyar  

2019-10-16 14:21:40

Augusztus 27-én megváltozott a végelszámolás alatt álló NHB Bank főtulajdonosa. A botrányos körülmények között csődbe ment bank korábban a BanKonzult Kft., vagyis Szemerey Tamás Béla (Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére) tulajdona volt, de ő eladta a pénzintézetet, amelyet immár a Solar Gold Aranykereskedelmi Zrt. birtokol – olvastuk a Céginfo.hu-n.

Utóbbi társaság korábban Demján Sándor szélesebben vett érdekkörébe tartozott, 2017 májusáig Szabó Zsolt, a Demján-csoport meghatározó üzletembere volt a tulajdonos.

Új arcok

A Solar Gold ma is működik honlapja tanulsága szerint, de forrásaink nem sokat tudtak az aktuális helyzetükről. Voltak aranyszámlás ügyleteik, még nemzetközi kapcsolataik is, állítólag sokat költöttek az elmúlt években informatikára.

A meghatározó vezetőkről a cégregiszterben már csak azt látni, hogy kik a képviselői a társaságnak, előbb egy ideig Skáre Balázs, majd ketten, előbbi testvére, Skáre János és Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier vezették a céget. Kerestük a Solar Gold Zrt.-t, de nem tudtunk kapcsolatba lépni a vezetőkkel, bár nyilván érdekes lett volna megtudni, hogy miért láttak fantáziát a bedőlt bank megvásárlásában. Így csak az internetre hagyatkozhattunk.

A Skáre testvérek leginkább a Bankcenterbe bejegyzett különböző cégekben aktívak. Balázs egy régebbi tévéfelvétel alapján már 200-ben is a Solar-csoport szakembereként nyilatkozott egy gazdasági műsorban. Az elmúlt években hat cégben volt benne, ebből kettő kényszertörlés, egy felszámolás sorsára jutott. Testvére, János szintén hat cégben látható, neki jobb aránya van, csak kettőt kellett felszámolni.

Perry, a 62 éves franciás–vietnámi nevű magánszemély a Céginfo.hu szerint Ho Si Minh-városban (korábban Saigon) rendelkezik lakcímmel. Sok találat nincsen az elég egyedinek ható nevéről, de korábban a Romulus nevű, Szingapúrban bejegyzett szerencsejátékcégben, egy Natural Resource Corp. nevű cégben, illetve a Brit Virgin-szigeteki M-Power cégben bukkant fel. Az offshore-gyanús cégekről sok egyebet nem leltünk fel a világhálón. A vietnámi sajtó a Panama-iratok offshore-botrány vietnámi érintettjei között emlegeti.

Az NHB helyzete

Maga az NHB 2019. március 14. napja óta végelszámolás alatt áll. A pénzügyi cégeket végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft-t Strasser Csaba képviseli, ő már sok bajba jutott pénzügyi cég (így a nevesebbek közül a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, Quaestor-csoport) felszámolásában vett részt.

A társaság március 13-i, úgynevezett tevékenységzáró mérlege és eredmény-kimutatása nagyon kedvezőtlen képet fest,

2 milliárd forintos veszteség, 1,3 milliárd forintos saját tőke, 42,6 milliárd forintnyi kötelezettség (főleg ügyfelekkel és más hitelintézetekkel szemben)

A PSFN-től elsősorban azt szerettük volna megkérdezni, hogy jóváhagyták-e a tulajdonosváltást, illetve nem kerültek-e ezzel rosszabb helyzetbe a hitelezők.

A PSFN válasza

A PSFN válaszában elmondta, hogy az NHB az engedélyvisszavonás következtében hitelintézeti tevékenységet már nem végezhet. Társasági jogi értelemben azonban nem különbözik más, zártkörűen működő végelszámolás alatt álló részvénytársaságoktól, így valamennyi tulajdonosát megilletik a részesedésüket megtestesítő részvényekkel kapcsolatos jogok, vagyis azokat többek között részben, vagy egészben értékesíthették, és akár a továbbiakban is értékesíthetik.

Az engedély-visszavonást követően az NHB már nem pénzügyi felügyelet alatt álló intézmény, így bejelentési és engedélyeztetési kötelezettség sem kapcsolódik a tulajdonosváltáshoz az MNB irányába.

A részvényértékesítés körében az általánosan előírt jogszabályi kötelezettségek – pl. részvénykönyvi bejegyzés és cégbírósági bejelentés – érvényesülnek. A végelszámoló előzetes hozzájárulását vagy utólagos jóváhagyását szintén nem kívánja meg a jogszabály, a végelszámoló a bejelentést csupán tudomásul veheti.

Az a jövő zenéje, hogy ez a tulajdonosváltás milyen következményekkel jár, eltávolítja a kínt az NHB körül, ahonnan a jól értesültek a bedőlés előtt el tudtak menekülni, és amely bankot nagy és felesleges kockázatot vállalva támogatták azok az állami intézmények, amelyek az egyik legkisebb, egyáltalán nem megnyugtató helyzetű bankhoz vitték a milliárdjaikat.

(Borítókép: Shutterstock)


index.hu Brückner Gergő
hogy index bank korbban pnzgyi solar cgben alatt psfn vgelszmols kztt millirdUser comments